Kuchnia

Kuchnia Kiedy już wybieramy się na zagraniczne wakacje zawsze warto skosztować tradycyjnej, lokalnej kuchni. Spędzając wakacje na Krecie podstawą naszego codziennego jedzenia z pewnością staną się takie elementy jak owoce, oliwki czy też greckie wino tak chętnie spożywane zarówno przez turystów jak i lokalnych mieszkańców. Nie sposób nie skosztować greckiej sałatki, którą wprawdzie chętnie robi w domach wielu polaków, niemniej jednak smak prawdziwego greckiego jedzenia jest nie do podrobienia. Takie danie składa się z kilku obowiązkowych elementów, do których z pewnością zaliczymy oliwki czy też ser feta, niemniej jednak w dobrej sałatce nie może zabraknąć również pomidorów, papryki czy cebuli. Konieczne jest również dodatnie słynnej oliwy z oliwek oraz tradycyjnych ziół, chętnie stosowanych w greckiej kuchni. Będąc na Krecie powinniśmy skosztować również nieco bardziej wyszukanych dań, do których zaliczyć możemy między innymi kleftiko. Wprawdzie ta dziwnie brzmiąca nazwa niewiele nam mówi, niemniej jednak kiedy już usłyszymy, że jest to jagnięcina, którą zapieka się ze świeżymi warzywami w tradycyjne ciasto zwane filo z pewnością ślinka nam pocieknie. Jeśli jednak nie mamy ochoty na mięsne danie możemy skosztować czegoś nieco wegetariańskiego. I tak na naszym stole może pojawić się dolmades, w skład którego wchodzi ryż, doskonale doprawiony miejscowymi przyprawami. W potrawie mieści się także cebula czy pomidory. Każdy jednak chętnie sięgnie nie tylko po obiad, ale również po deser, który wyśmienicie zwieńczy nasz posiłek. Grecy mogą zaproponować nam baklavas, dostępny niemal w każdej restauracji. Jest to smakołyk z migdałami, cynamonem, goździkami jak również pysznymi orzechami. Jeśli chodzi z kolei o napoje to w upalne dni z pewnością najbardziej popularna jest zwykła woda mineralna, nie może jednak zapominać i o pysznym winie, lejącym się bardzo chętnie zwłaszcza wieczorami.

Tagi: , , , , , , ,

KNSL Turystyka © 2018